توضیح إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَى النَّبِیِّ یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِیماً ترجمه بیان السعاده فى مقامات العباده سلطان محمد گنابادی«سلطانعلیشاه»سوره الأحزاب(۵۶)
إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِکَتَهُ این جمله مستأنفه و جواب سؤالى است که ناشى از اهتمام به شأن نبىّ صلى اللّه علیه و آله و بزرگداشت و طلب رضایت او است، گویا که گفته شده: چگونه است که خداوند در تعظیم نبىّ صلى اللّه علیه و آله و تحفّظ همسران او مبالغه مىکند؟ یا ابتداى کلام است که از ما قبلش منقطع و آماده کردن امر مؤمنین به صلوات بر اوست.
یُصَلُّونَ عَلَى النَّبِیِّ یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ بدان که اخبار در فضیلت صلوات بر محمّد و آل محمّد، اینکه صلوات افضل و برتر از همه ذکرهاست از طریق خاصّه و عامّه بیشتر از آن است که شمرده شود.
پس در بعضى از اخبار آمده است:[۱۴] هر کس بعد از هر نماز صبح و نماز مغرب بر محمّد صلى اللّه علیه و آله و آل او علیهم السّلام صلوات بفرستد خداوند صد حاجت او را برآورده مىسازد، هفتاد حاجت در دنیا و سى حاجت در آخرت.
و در بعضى از اخبار است:[۱۵] فرشته اى تا روز قیامت ایستاده است و هیچ یک از مؤمنین نمى گوید: «صلّى اللّه على محمّد و آله و سلّم» مگر آنکه آن فرشته مىگوید: «و علیک السّلام» سپس آن فرشته مىگوید: یا رسول اللّه فلان شخص به تو سلام مىرساند، پس رسول خدا صلى اللّه علیه و آله مىفرماید: «و علیه السّلام».
و در بعضى از اخبار آمده است:[۱۶] هیچ دعایى به سوى آسمان بالا نمىرود مگر آنکه بر محمّد و آل او درود فرستاده شود.
و در بعضى دیگر از اخبار است:[۱۷] آنگاه که شب جمعه شود از آسمان ملایکه به عدد ذرّات نازل مىشوند که در دست آنها قلمهاى طلا و کاغذهاى نقره است که تا شب شنبه جز صلوات بر محمّد و آل محمّد نمى نویسند.
در بعضى از اخبار آمده است: ثواب صلوات بر محمّد و آل محمّد خروج از گناهان است مانند روزى که به دنیا آمده است.[۱۸] در بعضى دیگر است: از گناهان او هیچ ذرّهاى نمىماند.[۱۹] در بعضى دیگر از اخبار آمده است: هر کس بر محمّد و آل او ده مرتبه صلوات بفرستد خدا و ملایکه اش هزار صلوات بر او مىفرستند.[۲۰] و در بعضى دیگر از اخبار آمده است:
هر کس بر نبىّ صلى اللّه علیه و آله یک مرتبه صلوات بفرستد خداوند بر او هزار صلوات در هزار صف از ملایکه مىفرستد، از مخلوقات خدا هیچ چیز نمىماند مگر آنکه بر عبد درود مىفرستد بدان جهت که خدا و ملایکه اش درود مى فرستند.
پس هر کس راغب و شایق این کار نباشد او جاهل و مغرور است که خدا و رسولش صلى اللّه علیه و آله و اهل بیت نبىّ صلى اللّه علیه و آله از او بیزار هستند.[۲۱] و در بعضى دیگر از اخبار است: در میزان چیزى سنگینتر از صلوات بر محمّد و آل محمّد نیست.
و در بعضى دیگر از اخبار آمده است:[۲۲] هر کس بر من صلوات بفرستد ولى بر آل من صلوات نفرستد بوى بهشت را نمىیابد، بوى بهشت از فاصله پانصد سال پیدا مىشود.
و در بعضى از اخبار است: هرگاه نماز عصر را در روز جمعه خواندى بگو: «اللّهمّ صلّ على محمّد و آل محمّد الأوصیاء المرضیین بأفضل صلواتک و بارک علیهم بأفضل برکاتک، السّلام علیهم و على ارواحهم و اجسادهم و رحمه اللّه و برکاته» هر کس این صلوات را بعد از عصر بفرستد خداى تعالى براى او یکصدهزار حسنه مىنویسد و یکصدهزار گناه از او محو مىکند و یکصدهزار حاجت از او بر آورده مىسازد و یکصدهزار درجهى او را بالا مىبرد.[۲۳] و در بعضى دیگر از اخبار آمده است: ملایکه بر من و بر على علیه السّلام هفت سال درود فرستادهاند و این بدان جهت بوده که جز على علیه السّلام کسى با من نماز نخواند.[۲۴] و در بعضى دیگر از اخبار آمده: هرگاه نام نبىّ را بردى، یا کسى در اذان یا غیر اذان نام او را پیش تو ذکر کرد بر او صلوات بفرست.[۲۵] و بسیارى از فقها فتوى به وجوب صلوات بر محمّد و آل محمّد صلى اللّه علیه و آله دادهاند در صورتى که نام او را ببرى یا نزد تو نام او برده شود.
ترجمه بیان السعاده فى مقامات العباده سلطان محمد گنابادی«سلطانعلیشاه»سوره الأحزاب ۴۱-۷۳