**حکایات بيان السعادة

حکایت هبه کردن زنی از انصار ترجمه بیان السعاده فى مقامات العباده سلطان محمد گنابادی«سلطانعلیشاه»سوره الأحزاب

از امام باقر علیه السّلام آمده است: زنى از انصار خدمت رسول خدا صلى اللّه علیه و آله در منزل حفصه رسید، که آرایش کرده و لباس پوشیده و شانه زده بود، عرض کرد: یا رسول اللّه زن به خواستگارى مرد نمى ‏رود، ولى من زنى هستم بیوه که مدّت زمانى است شوهر و فرزند ندارم، آیا تو احتیاجى به من ندارى؟

اگر تو قبول کنى من خودم را به تو هبه مى‏ کنم، پس رسول خدا صلى اللّه علیه و آله دعاى خیر در حقّ او نمود، سپس فرمود: اى خواهر انصار خدا به شما جزاى خیر بدهد که مردان شما به من کمک کردند و زنان شما به من رغبت نشان دادند.

پس حفصه به آن زن گفت: چقدر حیاى تو اندک است؟! چقدر با جرأت، بى‏ پروا و شهوت‏ پرست هستى؟! پس رسول خدا به حفصه فرمود: بس کن اى حفصه این زن از تو بهترست، او به رسول خدا مایل شده است و تو او را سرزنش مى ‏کنى و عیب مى ‏گیرى؟! سپس رسول خدا به آن زن رو کرد و فرمود: برو، خدا تو را رحمت کند، خداوند به خاطر میل و رغبتى که به من داشتى و موجب محبّت و خوشحالى من شدى بهشت را بر تو واجب گردانید و به زودى خبر این مطلب را به تو خواهم داد ان‏شاءالله.

پس خداى عزّ و جلّ این آیه را نازل فرمود: وَ امْرَأَهً مُؤْمِنَهً … تا آخر آیه.

امام باقر علیه السّلام فرمود: خداى تعالى حلال کرد که زن، خودش را به رسول خدا هبه کند و این براى غیر از رسول خدا صلى اللّه علیه و آله حلال نیست‏[۵].

پس خداى عزّ و جلّ این آیه را نازل فرمود: وَ امْرَأَهً مُؤْمِنَهً … تا آخر آیه.

امام باقر علیه السّلام فرمود: خداى تعالى حلال کرد که زن، خودش را به رسول خدا هبه کند و این براى غیر از رسول خدا صلى اللّه علیه و آله حلال نیست‏[۵].

و ذکر شده است که این حکم از خصایص رسول خدا صلى اللّه علیه و آله است و غیر از او کسى حقّ ندارد زنى را بدون مهر با هبه کردن خودش به نکاح درآورد.

بعضى گفته ‏اند: نزد رسول خدا صلى اللّه علیه و آله زنى نبود که خودش را براى او هبه کرده باشد.

و برخى گفته ‏اند: نزد رسول خدا میمونه دختر حارث بود که خودش را هبه کرده بود.

و برخى او را زینب دختر حزیمه دانسته ‏اند که کنیه او امّ المساکین بود.

و بعضى گفته‏ اند: او زنى از بنى اسد بود که به او امّ شریک گفته مى‏شد و بعضى گفته‏ اند: خوله دختر حکیم بود.

از امام صادق علیه السّلام آمده است که فرمود: رسول خدا پانزده زن داشت و به سیزده نفر آنها دخول نمود، دو نفر از آنان را رها کرد و امّا آن دو نفر که به آنان دخول نکرد عبارت بودند از عمره و شنباء.

و امّا آن سیزده نفر که دخول در آنها کرد پس نخستین آنان خدیجه بنت خویلد، سپس سوده دختر زمعه، سپس امّ سلمه که نام او هند دختر ابى امیّه است، سپس امّ عبد اللّه عایشه که دختر ابى بکر است، سپس حفصه دختر عمر، سپس زینب دختر حزیمه بن الحارث امّ المساکین، سپس زینب دختر جحش، سپس امّ حبیبه رمله دختر ابى سفیان، سپس میمونه دختر حارث، سپس زینب دختر عمیس، سپس جویریّه دختر حارث، سپس صفیّه دختر حىّ بن اخطب و آنکه خودش را براى نبىّ صلى اللّه علیه و آله هبه کرده بود خوله دختر حکیم سلمى، رسول خدا صلى اللّه علیه و آله داراى دو کنیز بود که آن دو را با همسرانش تقسیم مى‏کرد به نامهاى ماریه‏ى قبطیّه، ریحانه‏ى خندقیّه.

آن نه نفر که رسول خدا آنها را رها کرد عبارت بودند از عایشه، حفصه، امّ سلمه، زینب دختر جحش، میمونه دختر حارث، امّ حبیبه دختر ابو سفیان، صفیّه، جویریّه، سوده.

و افضل زنان پیغمبر صلى اللّه علیه و آله خدیجه دختر خویلد، سپس امّ سلمه،سپس میمونه بود.[۶] قَدْ عَلِمْنا ما فَرَضْنا عَلَیْهِمْ فِی أَزْواجِهِمْ‏ ما با علم و آگاهى واجب کردیم آنچه را که در حقّ همسران رسول صلى اللّه علیه و آله و همسران دیگر واجب نمودیم، از قبیل عدد و تقسیم.

ترجمه بیان السعاده فى مقامات العباده سلطان محمد گنابادی«سلطانعلیشاه»سوره الأحزاب ۴۱-۷۳

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
-+=